Posts

Showing posts from January, 2017

Petua nenek supaya demam cepat kebah pada anak-anak

Image
HazimHaziq jenis yang susah makan ubat. Sejak azali. Sejak kecik.

Dulu-dulu tiap kali diorang demam, selsema atau batuk berkahak.. part paling mencabar iman ialah bila nak suap ubat. Memang boleh mendatangksn stress tahap maximum tau. Sbb tu biasanya lepas diorang demam, mesti jana pulak yang sambung demam. 

Kemudian jana mula buka mata untuk rawatan alternatif. Bukan bomoh-bomoh atau syirik ye, tapi ke arah tradisional & semulajadi. Petua nenek-nenek yang digunakan sejak dulu supaya demam cepat kebah




Sekarang bila diorang demam;

1. Petua belah mak mertua. Rendam daun pokok kekabu + daun limau nipis + hirisan limau nipis. Ramas-ramas semua hingga lunyai dalam besen yang berisi air bersih. Tempek air tu kat badan & kepala anak. Sapu je jangan bagi kering air kat badan.

2. Petua belah mak. Rendam daun dan bunga pokok bunga cina. Sama jugak ramas-ramas dalam besen kecil berisi air dan tempek kat badan serta kepala anak.

Hasilnya, badan anak memang lebih cepat sejuk. Demam pun cepat keb…

Perlu kah makan vitamin walupun dah makan sayur

Image
Isu berbangkit bila cerita pasal vitamin dengan kawan-kawan atau prospek, perlukah makan vitamin walaupun dah makan sayur?



Jana penggemar tegar sayur dan ulam-ulaman. Tak kira lah yang hijau ke, yang merah ke, ungu, oren, kuning ke.. masam ke, pahit ke semua jana suka. Kalu pergi pasar tengok yang segar-segar tu, memang rambang mata dibuatnya.

Kat rumah mak ni, supply pucuk paku tak pernah putus. Jiran-jiran selalu duk hulur sebab boleh kutip free je tepi sungai. 100% organik gitu. Kalau ada jual pun, memang murah harganya.

Pucuk paku boleh dibuat kerabu, kerabu kerang, masak lemak cili padi, goreng kicap, goreng belacan malah celur cicah budu pun sedap terangkat dah. Jana paling suka pucuk paku dibuat kerabu campur kerang. Extra pedas.. perghhh.

Pucuk paku sangat kaya dengan vitamin seperti vitamin A, vitamin C, carotene & vitamin B seperti niasin, riboflavin dan thiamin. Juga asid lemak omega 3 & omega 6 termasuk bahan mineral seperti kalium, potassium, zat besi, mangan dan copp…

Kesan sampingan Vivix

Image
Setiap perkara ada risikonya. Vivix pun ada kesan sampingan tau. Kesan sampingan ni lain sama sekali dengan body adjustments ye. Rujuk kepada pengedar Shaklee anda jika perlukan penerangan lanjut.



Kesan sampingan ni adalah kesan yang akan diperolehi setelah penggunaan atau pengambilan sesuatu dalam jangka masa tertentu. Biasanya untuk jangka masa panjang dan penggunaan yang konsisten.

Kesan sampingan Vivix jika diambil secara konsisten untuk jangka masa panjang?

Kesan sampingan Vivix ialah, badan boleh kurus. Sebab tu orang yang tekad nak kurus perlu ambil Vivix juga sebagai suplemen harian mereka. Bagaimana Vivix Shaklee membantu menurunkan berat badan?

Vivix mengandungi resveratrol yang mempunyai kadar antioksida yang tinggi. Resveratrol didalam Vivix adalah 10 kali ganda lebih tinggi berbanding kebanyakan produk resveratrol lain.

1. Resveratol meningkatkan penyerapan gula dalam darah dan mengelakkan lebihan gula dari disimpan dalam lapisan lemak.

2. Resveratrol mengelakkan pembentukan…

Perlu kah pendapatan sampingan?

Sekolah dah pun bermula. Nampaknya kebanyakannya selesai dah hal anak-anak kembali ke sekolah. Jana sendiri pun Alhamdulillah si kembar dah pun selamat menjejakkan kaki ke alam persekolan. Kali pertama dapat merasa havoc nya musim kembali ke sekolah. 

Jana nak tanya pendapat mak ayah, perlukah pendapatan sampingan? Ye lah, zaman sekarang semua benda ada harga. Semua nak pakai duit.

Bagi jana, pendapatan sampingan sangat penting.

2 musim yang akan bikin mak ayah zaman sekarang pening kepala:
1. Musim kembali ke sekolah
2. Musim nak raya puasa

Betul tak?

Buat yang ada income bertingkek2 tu lain la.. ni yang makan gaji cukup2 aje, atau yg suami sorang je keje. Banyak komitmen. Anak pulok bukan sorang, barang pulok makin mahal. Perit kan?

Time ni la duit jadi priority. Takkan nak meminjam kut, baik tak payah. Dalam zaman ekonomi goyah ni pinjam meminjam harus dielakkan.. 

Kan bagus kalu ada pendapatan sampingan? Contohnya mcm duit tepi yang halal. Yang boleh buat tampung keperluan keluarga terut…

Kebaikan Vivix untuk cegah penyakit kronik dan cegah penuaan awal

Image
Jana tau, ramai juga yang tertanya-tanya apa kebaikan Vivix ni? Apa yang membuatkan orang tercari-cari Vivix ni? Kenapa ada yang borong berbotol-botol Vivix tiap kali promosi walaupun harganya mencecah ratusan dan ribuan ringgit?

Ramai kawan-kawan facebook jana tanya; apa faedah atau kebaikan VIVIX ni? Dah diorang duk tengok tetiap hari jana duk cerita pasal Vivix. Profile pun pegang Vivix tuu.. bagus sangat ke?




Vivix merupakan minuman botani khas Shaklee yang mengandungi ekstrak anggur muscadine, elderberi, lobak ungu dan japanese knotweed. Bahan utama Vivix iaitu anggur muscadine ialah salah satu buah-buahan semulajadi yang sangat berkuasa tetapi sukar diperolehi. 

Anggur muscadine mengandungi rangkaian lengkap polifenol.Tidak seperti anggur lain, anggur muscadine mengandungi asid ellagik & elagitanin yang sangat pekat  yang bila digabung dengan polifenol lain menghasilkan kuasa antioksidan yang sangat hebat.Shaklee menggunakan proses pengekstrakan berpaten untuk mendapatkan kepeka…

Betul ke makan vitamin Shaklee akan rosakkan buah pinggang?

Image
Macam biasa, vitamin Shaklee ni disarankan 2-3 jenis dalam 1 set kan? Ada tu sampai 6 jenis. Contohnya vitamin antenatal, prenatal dan vitamin ibu menyusu. 6 jenis?? Jarang benar 1 jenis je, kecuali Vivix Shaklee.

Pastu mesti akan terbit soalan,"takpe ke makan banyak-banyak ni?", "tak rosak buah pinggang ke?".
Rupanya ramai orang kita takut nak makan vitamin shaklee banyak-banyak.. dengan alasan takut rosak buah pinggang.

Bagus tu, nampak sangat jenis yang prihatin pasal kesihatan.

Tapi orang kita selalu lupa...makan banyak masin, banyak MSG, banyak gula putih, banyak lemak, tak suka minum air kosong.. pun boleh sebabkan kerosakan buah pinggang. Part ni diorang lupa ke tak tau?

Sebab tu dalam duk jaga pemakanan harian kita, jana juga amat cadangkan orang kita especially pengunjung blog jana ni supaya bertukarlah jenama vitamin anda kepada vitamin Shaklee... sangat straight to the point.

Mengapa vitamin Shaklee? Sebab:

Produk Shaklee hanya guna bahan-bahan semulajadi yang …

Facebook Inspirasi Sihat Semulajadi