Posts

Showing posts from October, 2016

Resipi gaya noxxa sup tulang kaki lembu tumis darat

Image
Kisah resipi gaya noxxa sup tulang kaki lembu tumis darat ni bermula bila Hazim demam dan takde selera nak makan. Kurus kering dah jadinya. Mandangkan sup tulang adalah faveret dia so jana usahakan pergi beli tulang lembu kat gerai tepi jalan tu. Kat situ memang agak terkenal stok daging dia sebab kualiti daging lembu yang mudah empuk bila dimasak, tak berlemak dan fresh.

Tapi sebab waktu jana pergi tu dah tengahari, semua dah sold out kecuali kaki lembu. Kaki pun kaki lah, tulang jugak. Lagi sedap sebab ada urat keting. Harga rm35.

Ini dia resipi sup tulang kaki lembu tumis darat gaya noxxa. Cekidout 



Bahan-bahan yang digunakan;

1. Seluruh kaki lembu yang dah dipotong-dipotong. Bersihkan.

2. Rempah sup tulang. Jana prefer rempah cap mak siti, cap rumania atau apa2 je kecuali cap Abadi. Ntah ler kenapa.. kurang kick kut.

3. Halia. Jana suka halia so guna banyak. Biasanya yang besar tu jana guna semua, bahagikan 2. Separuh untuk merebus, separuh lagi untuk ditumis.

4. Bawang merah (3-4 …

Main air di Splash Water Park Kota Bharu

Image
Sebelum ni tiap kali pergi ke Kota Bharu waktu cuti sekolah jana tak tau pun mana nak bawa anak-anak pergi bergembira. Alih-alih pergi PCB, pergi Pasar Siti Khadijah, pergi shopping complex. Pergi sini mak-mak je happy sebab dapat jamu mata, shopping sakan padahal anak-anak kebosanan.

Dalam duk fikir mana nak pergi tetiba ada kawan suggest bawa anak-anak main air kolam kat bandar kota bharu. Dekat je dengan pusat bandar pula tu.

Nama tempat tu Splash Water Park atau Taman Air Splash. Lokasi betul-betul tepi jalan menghala ke pusat bandar. Bersebelahan Kota Darul Naim.



Bayaran masuk pun murah je. Pelampung disediakan tapi kena sewa lah lebih kurang rm4-rm6 ikut saiz kalau tak silap.. Tapi waktu kami ke sini, stok pelampung sewa tak banyak sebab dah disewa oleh pengunjung lain dan yang tinggal kebanyakannya kemek takde angin. Tips; bawa pelampung sendiri lagi bagus.


Lengang dan selesa..
Ni waktu cuti sekolah tau. Kami datang pada hari bekerja. Kul 9 pagi dah tercongok-congok depan kaunt…

Facebook Inspirasi Sihat Semulajadi