Posts

Showing posts from September, 2015

Kisah Aidiladha 2015

Alhamdulillah..raya datang lagi. Walaupun dikenali sebagai raya korban tapi kami kat Kelantan ni panggil raya haji. Walaupun raya haji tapi kemeriahannya tetap sama macam raya puasa. Kisah kami sekeluarga di Aidiladha biasa-biasa je tapi tetap menjadi tanda ingatan buat seluruh ahli keluarga jana.

Lambat sikit jana nak kongsi cerita. Maklum la, banyak betul urusan yang perlu diselesaikan walaupun tengah cuti. Tambah pulak jalan jem yang amat, urusan yang singkat pun boleh jadi lama. Ada urusan cod yang jana terpaksa tolak sebab tak mampu nak redah jalan jem. Harap customer maafkan jana...

Menu kami di hari raya ialah Nasi Minyak Ayam Tomato, ketupat dakap, tapai, kek dan biskut raya. Macam biasa, tapai pulut jadi sebutan & igauan tetamu yang datang. Manis letting katanya!! Tapai pulut 5kg tu sekejap je dah habis..
Yang speselnya sikit raya kali ni ialah mak ajar jana cara buat ketupat dakap. Nampak cam mudah tapi susah jugak terutamanya bab membungkus. 
Jana salute golongan nenek-…

Set bersalin Shaklee bantu banyakkan susu ibu hingga boleh buat stok ebm

Image
Pening nak pilih set bersalin mana yang paling bagus? Apa susah-susah, set bersalin shaklee kan ada. Apa yang bestnya tentang set bersalin shaklee ni ialah, ia merupakan set bersalin yang boleh banyakkan susu ibu buat baby cepat kenyang. Bukan tu je, set bersalin ni juga boleh banyakkan susu ibu hingga boleh disimpan sebagai stok ebm.

Bila baby kenyang, baby mudah tidur, tak menangis dan tak perlu menyusu lama-lama. Menyusu kerap tapi sekejap-kejap. Ibu pun boleh berehat betul-betulkan badan lama sikit.

Bila dah kembali kerja, ibu pun tak perlu susah hati, pening fikir nak topup susu formula ke tidak. Sememangnya tak perlu.



Tip-tip menyusu bayi dari ketika berpantang hingga berusia 2 tahun dan buat stok ebm:

Mula dengan persediaan awal iaitu sejak dari hamil dari segi pemakanan dan niat serta azam. Beritahu suami tentang niat untuk menyusukan bayi hingga berusia 2 tahun dan minta sokongan darinya..Tambah ilmu pengetahuan tentang dunia penyusuan ibu seperti banyakkan membaca, menyertai p…

Percutian PERCUMA ke Orlando, Florida 2016

Image
Waahh..peluang melancong percuma lagi!
Biasa la Shaklee ni suka benar bagi reward kat ahli-ahlinya. Bukan setakat bagi bonus tetiap bulan, bagi vitamin free, bagi diskaun itu ini, taja pergi umrah, bagi percutian percuma melancong ke luar negara lagi tu !

Sempena Shaklee Global Conference tahun 2016 pada bulan ogos nanti kita akan berpeluang melancong percuma ke Orlando, Florida di Amerika Syarikat nun ! Yeabeda beduuu... Serius jana happy sesangat. Sapa tak excited meh habaq kat jana dah la free, trip 6 bintang pulak tu. Kira tahap percutian mewah dah ni. Sapa nak bagi weh...


Orlando ialah sebuah bandar di Florida merupakan pusat hiburan untuk keluarga seperti; Walt Disney World, Universal Studios, Legoland dan banyak lagi. Pengalaman yang percutian percuma yang bakal menyeronokkan! Kalu boleh bawak anak-anak mesti diorang happy sakan ni.

Sambil melancong secara percuma kita juga berpeluang jumpa ahli shaklee dari seluruh dunia termasuk CEO Shaklee iaitu Mr. Roger Barnett. Maklum la,…

Percutian PERCUMA menunaikan Umrah 2015

Image
Salah satu impian jana adalah menjejakkan kaki ke tanah suci Mekah menunaikan umrah dan haji. Jana percaya, semua orang pun ada impian yang sama kan?

Nak tau, tiap-tiap tahun Shaklee ada menaja percutian Umrah kepada ahli yang layak. Of cos la percuma kan. Dah nama pun 'menaja'..Apa yang menariknya, jika ada halangan untuk pergi atau saja2 kita boleh hadiahkan pula tajaan menunaikan umrah tu kepada ibu bapa kita. Bila lagi nak sponsor mak ayah kita pergi umrah kan? Mesti diorang happy sangat

Tahun ni Umrah ziarah ke Abu Dhabi. Menunaikan umrah sambil melancong ke Abu Dhabi. Tentatif pun dah keluar, jom tengok 






Shaklee memang sediakan pakej umrah ziarah ni khas untuk ahli yang beragama islam selain dari trip percuma ke negara-negara eropah lain. So tiap-tiap tahun kita boleh pilih sama ada nak pergi umrah atau nak pergi eropah.

Apa yang lebih menarik, travel percuma ni merupakan percutian 6 bintang tau. Bukan biasa-biasa ala kadar asal cukup syarat tetapi serba mewah dan selesa…

7 petua atasi masalah sukar tidur malam

Image
2-3 minggu kebelakangan ni jana alami masalah sukar tidur malam. Walaupun badan letih, mata dah mengantuk tapi tetap sukar tidur malam. Susah nak lena dan tidur dengan nyenyak.. badan pun rasa lenguh-lenguh tak selesa. Tengah tengah tidur pun asyik terjaga.

Akibatnya, susah betul nak bangun jam 5 pagi sedangkan waktu itu lah waktu paling mustajab untuk beribadah. Rugi sangat. Waktu bangun pagi pun badan rasa berat. Memang jana tak boleh biarkan masalah sukar tidur malam ni berlarutan, harus kena kaji dan cari jalan penyelesaian.



Mengapa sukar tidur waktu malam. Ada banyak faktor antaranya ialah:
Terlalu banyak tidur pada waktu siang. Hadkan tidur pada waktu siang hanya kurang 1 jam supaya cukup untuk merehatkan minda dan badan sahaja. Minum minuman berkafein sebelum tidur. Oleh itu elakkan minum minuman berkafein disekitar waktu tidur. Nikotin dan alkohol juga boleh menjadi faktor sukar tidur malam.Pengambilan makanan atau minuman bergula secara berlebihan sewaktu makan malam. Gangguan…

Vitamin untuk kulit - ESP Shaklee

Image
Ramai pula yang wassap jana tanya pasal vitamin untuk kulit. Ada yang untuk hilangkan parut, ada yang untuk cerahkan kulit, ada yang untuk kulit kusam dan ada jugak yang tanya vitamin kulit untuk lelaki. Ni jana salute sebab jarang lelaki yang peduli tentang kesihatan kulit mereka. Biasanya diorang bersungguh dalam bab tenaga mendayung, tambah power je. Yang nak vitamin untuk kulit ni umpama 1 dalam 10 la kut. Insaf lah wahai kaum lelaki, anda juga sebenarnya perlukan vitamin untuk kulit.



Vitamin untuk kulit berfungsi membekalkan keperluan zat, vitamin dan mineral yang sangat diperlukan oleh organ-organ tubuh kita termasuklah kulit. Bila cukup zat, vitamin dan mineral baru lah kulit kita akan jadi sihat dan lebih cantik. Bila kulit dan sihat dan cantik, tak payah make-up tebal-tebal pun takpe..natural beauty gitu!

Antara tanda-tanda kulit tidak sihat:

Kulit kelihatan kusam, tona tidak sekataBerminyak atau kering berlebihanParut sukar hilangKulit lembik dan tidak anjalBerjerawatBerjerag…

Cara berkesan untuk hilangkan eye bag tanpa perlu pembedahan kosmetik

Image
Jana sendiri pun ada masalah eye bag ni jadi sering tercari-cari macamana nak hilangkan eye bag dan lingkaran gelap bawah mata dengan cepat. Boleh kurangkan pun dah kira ok. Kalu hilang terus masalah eye bag ni lagi bagus ! Bukan apa, masalah eye bag ni boleh buatkan wajah kelihatan lesu dan lebih berusia. Jadi bagi yang ada event seperti majlis kahwin, atau temuduga penting pasti nak tampil sebaliknya kan?

OK, jom tengok cara berkesan untuk hilangkan eye bag tanpa perlu pembedahan kosmetik yang boleh menelan belanja yang besar.



Percaya lah, satu-satunya cara untuk menghilangkan eye bag atau mata sembap buat selama-lamanya ialah dengan cara pembedahan kosmetik. Ini kerana eye bag muncul akibat dari lemak yang terkumpul di bawah kulit di sekitar soket mata. Melalui pembedahan kosmetik, lemak-lemak tersebut akan dibuang dan tiada lagi bonjolan kecil yang muncul. Ada juga yang muncul akibat alergi atau terlebih garam.

Bila usia makin meningkat, struktur kulit yang makin longgar dan lemah…

Facebook Inspirasi Sihat Semulajadi